Żywiec Porter

Bracki Browar Zamkowy

Beers, wines, spirits, champagnes, meads, drinks, your own products - photo of a drink
Category: Beers / Dark
Alcohol content: 9.5%
Available volume: 0.33l bottle, 0.5l bottle

NOTE: The content is not available in your language. Below is the text in its original language

Żywiec Porter jest bardzo mocnym i treściwym piwem charakteryzującym się posmakiem palonego słodu z nutami kawowo-karmelowymi. Produkowany jest ze słodu monachijskiego oraz kombinacji słodów jasnych i specjalnych, fermentowany w otwartych kadziach i poddawany długiemu okresowi leżakowania, który może trwać do 6 miesięcy.

Recepturę piwa Żywiec Porter wymyślił w 1881 r. Juliusz Wagner, który był naczelnym piwowarem Arcyksiążęcego Browaru w Żywcu.Od tego roku piwo Żywiec Porter produkowane było w Żywcu. W związku jednak ze zmianą systemu produkcji w żywieckim browarze i wprowadzeniem technologii HGB na początku XXI wieku, w latach 2003-2004 Grupa Żywiec przeniosła wyrób portera do Cieszyna, gdzie zostały zachowane dawne urządzenia piwowarskie.

http://webtrunki.pl - Head full of liquors