Wino ze śliwek

Beers, wines, spirits, champagnes, meads, drinks, your own products - photo of a drink
Category: Your own products / Wine

NOTE: The content is not available in your language. Below is the text in its original language

Śliwki są rzadko stosowane do wyrobu win ze względu na trudność wyciśnięcia z nich soku, goryczkę często ujawniającą się w winie, uciążliwe klarowanie i długi okres dojrzewania.
Tłoczenie śliwek jest bardzo uciążliwe i mało wydajne, ułatwia się je stosując tłoczenie na gorąco (w temperaturze 50-60 st. C), użycie preparatów enzymatycznych ("Pectolit" lub "Klaropol"), lekkie zafermentowanie po rozcieńczeniu miazgi wodą itp.
Najlepiej udają się ze śliwek ciężkie i mocne wina deserowe. Do ich wyrobu stosuje się zwykle mirabelki, po usunięciu z nich pestek.
Przy sporządzaniu nastawów można przyjąć średnie zawartości cukru i kwasów w śliwkach kolejno 9,3% oraz 1%, lub lepiej oznaczyć je w uzyskanym moszczu za pomocą cukromierza i kwasomierza.

http://webtrunki.pl - Head full of liquors