Active filters - Click to deactivate
Your own products / Vodka / Table
NOTE: The content is not available in your language. Below is the text in its original language
Składniki:
0,5 l wódki, 10 cukierków Ice (nie pamiętam, jakie to były, na rynku jest kilka rodzajów, chyba były to Hopsy, muszą być niebieskie! Na pewno nie Ice Fresh), 1/4 szklanki wody mineralnej(Występuje w wersji gazowanej i bez dwutlenku węgla; bywa lekko gorzka albo słonawa, o zróżnicowanym składzie soli mineralnych)
Jak przyrządzić?
Cukierki wrzucamy do rondelka z 1/4 szklanki wody mineralnej(Występuje w wersji gazowanej i bez dwutlenku węgla; bywa lekko gorzka albo słonawa, o zróżnicowanym składzie soli mineralnych). Rozpuszczamy je na małym ogniu, intensywnie mieszając. Uwaga, bo strasznie przywierają do dna i łyżki. Następnie mikstura musi ostygnąć, potem mieszamy poprzez mocne wstrząśnięcie z 0,5 l wódki, najlepiej od razu w butelce. Schłodzić.
Jak podawać?
W zwykłych kieliszkach.
Uwagi:
Niepowtarzalny smak, super jako urozmaicenie trunków na imprezie, ma intensywnie niebieski kolorNOTE: The content is not available in your language. Below is the text in its original language
Składniki:
- 0,5 l spirytusu,
- 0,5 l soku cytrynowego (najlepiej kupić w sklepie w takich żółtych butelkach plastikowych),
- 0,5 kg(lub więcej jak kto lubi :-) cukru.
Jak przyrządzić?
Sposób przygotowania jest bardzo prosty: zmieszać wszystkie składniki dokładnie wymieszać i to wszystko.
Dobrze jest zostawić na nockę żeby się przegryzło ale nie koniecznie.
Autor: DjKiller (djkiller666@interia.pl)NOTE: The content is not available in your language. Below is the text in its original language
Prosta receptura - efekt rewelacyjny.
0,5 l spirytusu, 8-9 dużych cytryn, 0,30-0,35 kg cukru pudru.
cytryny polewamy wrzatkiem po czym wyciskamy sok może być z odrobinami miąższu ( ja osobiście wolę ). Do wyciśniętego soku dodajemy spirytus i cukier puder. Mieszamy i przelewamy do butelek. Efekt 0,75 l + 0,5 l porządnego 40 % ekologicznego trunku.
Degustację można rozpocząć od razu - zalecane po conalmniej 12 godz. Zero kaca i bólu głowy.NOTE: The content is not available in your language. Below is the text in its original language
Składniki
- 0,5l spirytusu
- 4 cytryny
- szklanka cukru
- szklanka wody
Sposób przygotowania
Cytryny przecinamy na pół i wyciskamy z nich sok. Do wyciśniętego soku dodajemy szklankę cukru, szklankę wody a następnie gotujemy. Zaraz po zagotowaniu odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki na ok 5 dni.
Wyciśnięte cytryny obieramy jak najcieniej i skórki zalewamy spirytusem. Zostawiamy na ok 5 dni do przegryzienia w ciemnym miejscu (ale nie w lodówce). Po tym czasie oddzielamy skórki od spirytusu (używając do tego celu np. sitka:) i łączymy z wcześniej przygotowanym sokiem z cytryny, wodą i cukrem. Miksturę mieszamy a następnie rozlewamy do butelek - aby wyeliminować pestki najlepiej przez sitko, a dla tych, którym przeszkadza pływający miąższ może być dodatkowo przez gazę (chociaż nawet wtedy wytrąci się naturalny osad).
Po rozlaniu do butelek wsadzamy je do lodówki do przegryzienia na kilka dni (w sumie im dłużej tym lepiej)NOTE: The content is not available in your language. Below is the text in its original language
Składniki:
1 l spirytusu, 1 kg cytryn, 1 mały słoiczek miodu, 2/3 szklanki cukru, woda mineralna(Występuje w wersji gazowanej i bez dwutlenku węgla; bywa lekko gorzka albo słonawa, o zróżnicowanym składzie soli mineralnych) niegazowana (ewentualnie przegotowana kranówa!)
Jak przyrządzić?
Cytryny obieramy i kromy w kosteczkę. Zalewamy je spirytusem na 24 godz. Przelewamy miksturę przez sitko i przecieramy cytryny (te odcedzone), wszystko jest razem zmieszane. Pozostałości po cytrynach wywalamy. Cukier i miód zalewamy ciepłą, ale nie gotującą sie wodą i wlewamy do spirytusu. Wody lejemy tak, aby wszystkiego wyszło 2,25 l. Czekamy, aż się wszystko przegryzie, chłodzimy i pijemy!!!
Autor: student :) (pracus1974@o2.pl)NOTE: The content is not available in your language. Below is the text in its original language
Składniki:
1 litr spirytusu, 1,5 litra wody mineralnej(Występuje w wersji gazowanej i bez dwutlenku węgla; bywa lekko gorzka albo słonawa, o zróżnicowanym składzie soli mineralnych) bez gazu, 4 cytryny, ok 6 łyżek miodu.
Jak przyrządzić?
Cytryny umyć gorącą wodą, następnie wycisnąć, do soku wlać spirytus oraz wodę mineralną(Występuje w wersji gazowanej i bez dwutlenku węgla; bywa lekko gorzka albo słonawa, o zróżnicowanym składzie soli mineralnych), wrzucić 2 wyciśnięte cytryny oraz dodać miód, odstawić na 2-3 dni, przecedzić przez gęste sitko i przelać do butelek.
Autor: saitam ( efta22@interia.pl)NOTE: The content is not available in your language. Below is the text in its original language
Składniki:
20 dag suszonych śliwek bez pestek, wódka (50%), zależy od gustu robiącego.
Jak przyrządzić?
Do gąsiora wrzucić śliwki bez pestek, zalać wódką,szczelnie zakorkować i zostawic na cztery tygodnie, po czym zlać wódkę, przefiltrować, porozlewać do butelek, starannie je zakręcić i wynieść w chłodne, suche miejsce na co najmniej rok. Po tym czasie wódka będzie smakować jak prawdziwy koniak, smacznego.
Autor: Mała (maszymanowicz@o2.pl)NOTE: The content is not available in your language. Below is the text in its original language
1/2L wódki czystej
1 łyżka stołowa miodu
2 łyżeczki herbaty czarnej
2 suszone śliwki
Po połączeniu składników we flaszce wstawiamy ja do lodówki na 14 dni, po czym przesączamy przez bibułkę i wlewamy do butelki po koniaku.
From: slavek_s@usa.net (Slav)NOTE: The content is not available in your language. Below is the text in its original language
Składniki:
- 1 litr spirytusu
- 1 litr herbaty (najlepiej earl grey)- zaparzyć z 2 torebek
- 4 łyżki cukru (wedle uznania)
Jak przyrządzić?
Herbatę po ostudzeniu wymieszać ze spirytusem, przelać do butelek, odstawić na 3 godzinki aby sie przegryzła i gotowe.NOTE: The content is not available in your language. Below is the text in its original language
Składniki:
- 0,5 litra spirytusu
- 0,5 litra wody mineralnej(Występuje w wersji gazowanej i bez dwutlenku węgla; bywa lekko gorzka albo słonawa, o zróżnicowanym składzie soli mineralnych)
- 1 opakowanie cukierków ice
Sposób przygotowania:
0,5 litra wody mineralnej(Występuje w wersji gazowanej i bez dwutlenku węgla; bywa lekko gorzka albo słonawa, o zróżnicowanym składzie soli mineralnych) wlać do garnka. Cukierki wyjąc z papierków i także wrzucić do tego garnka (ich ilość zależy od upodobań, my użyliśmy ok 200g). Garnek z wodą i cukierkami podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia cukierków. Gdy ciecz będzie już jednolita poczekać aż całkowicie ostygnie. Spirytus przelać do większego garnka i wlać do niego rozpuszczone z wodą cukierki. Roztwór przelać do butelek i odstawić na ok 2 dni do lodówki/zamrażalki