NOTE: The content is not available in your language. Below is the text in its original language
SZTUKI BARMAŃSKIE, POZNAWANIE ALKOHOLI, DODATKÓW DO SPORZĄDZANIA KOKTAJLI, SPRZĘTU I URZĄDZEŃ BARMAŃSKICH
Część IIJeden z pierwszych koktajli, który otrzymał swoją nazwę w 1740 roku to "Old Grog".
Grog to rum lub inny mocny napój alkoholowy rozcieńczony wodą, podawany niegdyś, (najczęściej) na gorąco marynarzom na żaglowcach. Często dosładzany i pity z dodatkiem soku z cytrusów (zazwyczaj z cytryny lub limonki).
Dokładnie 21 sierpnia 1740 wiceadmirał brytyjskiej marynarki wojennej Royal Navy, Sir Edward Vernon (1684-1757) rozkazał podawać dotychczasowe pół pinty rumu (zwyczajową porcję wydawaną dwa razy dziennie na okrętach marynarki) zmieszane z kwartą wody. Miało to zapobiec "chomikowaniu" przez marynarzy alkoholu, którzy później wypijali dużą ilość trunku na raz w celu upicia się. Ponieważ admirał miał przezwisko Old Grog ze względu na swój sztormiak uszyty z grogramu napój zaczęto nazywać grogiem.
Grog wydawano na okrętach amerykańskiej marynarki wojennej (American Navy) do września 1862, natomiast w brytyjskiej Royal Navy aż do 31 lipca 1970, kiedy to dekretem królowej, po burzliwej dyskusji w Izbie Gmin "Great Rum Debate" zakazano wydawać grog marynarzom. Dzień ten jest znany jako "Black Tot Day".
UWAGA: Istnieje błędne przekonanie jakoby nazwa grogu była skrótem od "Grand Rum Of Grenada".
Wydawać by się mogło, że nowy sposób spożywania alkoholu wywoła wielki "bum" na całym świecie. Jednak tak się nie stało. Mimo, że pierwsze koktajle pojawiły się na początku XVII wieku, to w Ameryce czekano, aż pięćdziesiąt lat, aby zauważyć wzrost konsumpcji napojów mieszanych.
Wraz z powstaniem pierwszych koktajli narodzili się ludzie, którzy te koktajle serwowali. Dawniej nazywani byli "Mikserzy" czyli eksperci od koktajli. Pierwsi najsłynniejsi barmani pochodzili ze Stanów Zjednoczonych, a pierwsze nazwisko jakie pojawiło się to Jerry Thomas. Natomiast prestiż zawodu barmana podnieśli Harry Johnson i William Boothby, którzy napisali książki cieszące się dużym powodzeniem (wydane w trzech edycjach). Największym powodzeniem cieszyły się dwa tytuły: "The Bon Vivants Companion or How to Mix Drinks" (Towarzystwo bon vivant'ów czyli jak mieszać napoje) oraz "The Bar-Tender's Guide" (Przewodnik Barmana).
Dlaczego wyżej wymienione książki zdobyły takie wielkie uznanie? Treści opublikowane dostarczają do dnia dzisiejszego cennych informacji, zarówno o składnikach z tamtej epoki jaki i o pojawieniu się klasycznych koktajli, które są serwowane do dziś. Są to:
- John Collins - Long drink, który można podać o każdej porze.
- Manhattan - Short drink podawany jako aperitif.
- Gin Fizz - Long drink nadający się do podania o każdej porze.
- Side Car - Short drink serwowany o każdej porze.