Piwo ciemne #2

Beers, wines, spirits, champagnes, meads, drinks, your own products - photo of a drink
Category: Your own products / Beer

NOTE: The content is not available in your language. Below is the text in its original language

1,2 l jęczmienia
0,25 kg cukru
30 g chmielu
3 Ł. karmelu
10 l wody
20 g drożdży

Jęczmień zrumienić na patelni na kolor jasno brunatny, zemleć i gotować w 6 l wody przez 3 godz. Odstawić i dopełnić wodą (przegotowaną) do pierwotnej ilości. Osobno zrobić wywar z chmielu w 2 l wody, rozpuścić cukier w 3 l gorącej wody, wszystko razem zmieszać i ostudzić do temp. 22-25 °C. Dodać rozpuszczone w 1 szklance ciepłej wody drożdże oraz karmel i odstawić w lekko przykrytym naczyniu, napełnionym do 3/4 pojemności., w ciepłe miejsce na 24 godz. Następnie przecedzić piwo przez płótno do czystych butelek, napełniając je do 3/4 pojemności, zamknąć szczelnie metalowymi zakrętkami i odstawić do chłodnego pomieszczenia. Po 5-6 dniach będzie gotowe. Pić piwo o temp. 12-14°C.

http://webtrunki.pl - Head full of liquors