Piwo ciemne #3

Beers, wines, spirits, champagnes, meads, drinks, your own products - photo of a drink
Category: Your own products / Beer

NOTE: The content is not available in your language. Below is the text in its original language

1 l jęczmienia
0,25 kg cukru
20 g chmielu
11 l wody
20 g drożdży
3 Ł. karmelu

Zrumienić jęczmień na blasze w piekarniku na jasno brunatny kolor, zemleć w elektrycznym młynku do kawy i gotować z 6 l wody przez 3 godz. Oddzielnie ugotować chmiel w 2 l wody, a cukier rozpuścić na gorąco w 3 l wody. Wszystko zmieszać dodając karmel. Gdy brzeczka ostygnie do temp. 25 °C, dodać rozmnożone drożdże w szklance letniej wody, zamieszać i wlać do czystego gąsiora, napełniając go do 3/4 pojemności, szyjkę zaś obwiązać gazą. Po 24 godz. rozlać piwo przecedzone przez płótno do czystych butelek, do 3/4 pojemności, szczelnie zamknąć nakrętkami lub pałąkami z uszczelką gumową i przenieść do chłodnej piwnicy. Pić piwo po tygodniu, o temp. 10-12 °C.

http://webtrunki.pl - Head full of liquors