Polski cydr #1

Beers, wines, spirits, champagnes, meads, drinks, your own products - photo of a drink
Category: Your own products / Ciders

NOTE: The content is not available in your language. Below is the text in its original language

11 l soku jabłkowego

Świeży wyciśnięty sok z jabłek mieszanych winnokwaskowych wlać do czystego gąsiorka do 3/4 pojemności, zamknąć szczelnie korkiem z rurką fermentacyjną, jak przy winie, i odstawić w temp. 14-16°C na 3-5 tygodni, obserwując proces samoczynnej fermentacji. Gdy fermentacja ucichnie, zlać cydr znad osadu i wlać do drugiego gąsiorka, zamknąć szczelnie i odstawić go do piwnicy w temp. 8-10°C na 6 miesięcy. Po samoczynnym sklarowaniu przecedzić cydr przez płótno do czystych butelek, zamknąć szczelną zakrętką. Cydr będzie lekko nasycony dwutlenkiem węgla, jest perlisty, orzeźwiający i nadaje się do picia w temp. 6-8"C.

http://webtrunki.pl - Head full of liquors