Angielska gorzka

Beers, wines, spirits, champagnes, meads, drinks, your own products - photo of a drink
Category: Your own products / Vodka / Nalewka
Alcohol content: 45%

NOTE: The content is not available in your language. Below is the text in its original language

20 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
3 ł. imbiru
skórka z 1 cytryny (cienko skrojona)
skórki z 2 pomarańczy (cienko skrojone)
0,2 kg cukru
1 l spuytusu 96 °
1 l wody

Rozdrobnione korzenie (zmielone) i pokrojone w kawałki skórki cytrusowe zalać mieszaniną spirytusu i wody. Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 tygodnie. Następnie przecedzić wódkę przez bibułę filtracyjną lub gęste płótno, dodać cukier, wymieszać i rozlać do butelek. Pić po 2 miesiącach.
Wódka złocistobrunatna, aromatyczna, o smaku gorzkim, mająca wybitne właściwości aperitifowe. Zawartość cukru ok. 10%.
Pije się ją o temp. 4-6 °C.

http://webtrunki.pl - Head full of liquors