Babka piwna

Beers, wines, spirits, champagnes, meads, drinks, your own products - photo of a drink
Category: Cooking / Cakes, cookies and desserts

NOTE: The content is not available in your language. Below is the text in its original language

1 szklanka jasnego piwa "Leszek"
4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oliwy
3 szklanki mąki
2 łyżki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
ewentulanie rodzynki lub skórka pomarańczowa

Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek i utrzeć z cukrem na sztywna pianę. Następnie dodać kolejne składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i oliwę. Na końcu dodać piwo. (składniki dodawać ciągle miksując) Do rozgrzanego piekarnika wstawić ciasto na 45 minut. (temperatura pieczenia 180oC). Babka przypomina drożdżową, ale nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie i w dodatku ZAWSZE się udaje!! Dla urozmaicenia można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. Babkę można polukrować lub oblać czekoladą.

http://webtrunki.pl - Head full of liquors