Fusilii z ostrym sosem serowym Guinness

Beers, wines, spirits, champagnes, meads, drinks, your own products - photo of a drink
Category: Cooking / Main dishes

NOTE: The content is not available in your language. Below is the text in its original language

(przepis na 4 osoby)

Orzeźwiający i wyrazisty, ostry sos, doskonale smakuje również serwowany osobno. Będziesz potrzebował ciemnego, chrupiącego pieczywa do maczania w sosie oraz kruchej zielonej sałaty do dekoracji.

Składniki:
- 250 gr. Fusilli (makaron bezglutenowy)
- 30 gr. masła
- 1/2 główki małej cebuli drobno pokrojonej
- 30 gr. mąki
- 180 ml. pełnotłustego mleka
- 125 ml. Piwo Guinness Draught (w pokojowej temperaturze)
- 1/4 tsp. ostra musztarda
- 1/4 tsp. Pieprz cayenne
- 1/4 tsp. Sos Worcestershire
- 375 gr. pokruszonego ostrego sera cheddar
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki świeżej posiekanej pietruszki

W dużym garnku osolonej wody gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami producenta. Następnie odcedzamy.

Podczas gotowania makaronu rozpuszczamy masło w rondlu, aż się zapieni. Dodajemy cebulę i gotujemy przez ok. 3-5 minut do momentu, kiedy się zeszkli. Trzepaczką rozprowadzamy mąkę i gotujemy jeszcze przez minutę. Dodajemy mleko i piwo Guinness. Pozostawiamy na średnim ogniu, ciągle ubijając, aż potrawa zgęstnieje. Następnie dodajemy musztardę, pieprz cayenne, sos Worcestershire i gotujemy przez minutę cały czas ubijając. Zestawiamy z ognia. Następnie stopniowo dodajemy ser, ubijając, aż do całkowitego połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli potrzeba, to sos możemy rozcieńczyć większą ilością mleka. Serwujemy niezwłocznie tuż po przygotowaniu.

Na stół podajemy makaron w czterech ciepłych miseczkach, polany sosem i posypany posiekaną pietruszką.

http://webtrunki.pl - Head full of liquors