Guinnessowe małże gotowane na parze

Beers, wines, spirits, champagnes, meads, drinks, your own products - photo of a drink
Category: Cooking / Main dishes

NOTE: The content is not available in your language. Below is the text in its original language

(przepis na 4 osoby)

Słodkie, delikatne mięso małż z ostrym sosem to swojego rodzaju idealna harmonia. Z Guinness Draught i wędzonej papryki chipotle tworzymy ekscytującą przystawkę dla 4 osób lub główne danie dla 2 osób. Podajemy z kruchym pieczywem oraz z majonezem.

Składniki
- 30 gr. masła
- 1 duża cebula szalotka cienko posiekana
- 2 zmielone ząbki czosnku
- 1-2 ostre papryczki wędzone w sosie adobo, oczyszczone z ziarenek i drobno posiekane
- 125 ml. piwa Guinness Draught (w temperaturze pokojowej)
- 125 ml. wywaru rybnego (lub z kurczaka)
- sok z 1 cytryny
- 1 kg. oczyszczonych małż
- 125 ml. crème fraiche - gęstej 30% śmietany
- sól i pieprz
- 15 gr. świeżej, posiekanej kolendry


W dużym garnku z pokrywką, rozpuszczamy 15 gr. masła. Gdy się zapieni dodajemy szalotkę i gotujemy przez ok. 3-5 minuty aż się zeszkli. Dodajemy czosnek, paprykę wędzoną i smażymy przez minutę. Dodajemy piwo Guinness Draught, wywar i sok z cytryny. Gdy się zagotuje, dodajemy małże. Przykrywamy i czekamy, aż małże się otworzą, ok. 4-5 minuty.

Następnie małże wyjmujemy i rozkładamy na 4 ciepłych miseczkach. Do pozostałego w garnku płynu dodajemy gęstej śmietany i gotujemy przez ok. 3 minuty na wolnym ogniu lekko redukując. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 15 gram masła. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kolendrą. Małże polewamy sosem. Podawajmy tuż po przygotowaniu.

http://webtrunki.pl - Head full of liquors