Guinness Risotto z boczkiem Pancetta oraz groszkiem

Beers, wines, spirits, champagnes, meads, drinks, your own products - photo of a drink
Category: Cooking / Main dishes

NOTE: The content is not available in your language. Below is the text in its original language

(przepis na 4 osoby)

Kremowe risotto posypane serem Parmigiano-Reggiano i Asiago oraz polane gęstą, słodko-gorzką pianą z Guinness Draught. Pyszności.

Składniki:
- 60 gr. masła
- 130 gr. boczku pancetta, pokrojonego na małe kawałki
- 1 cebula drobno pokrojona
- 375 gr. Ryż Arborio
- 250 gr. piwo Guinness Draught, w temperaturze pokojowej
- 1.5-1.7 lt. gorącego wywaru z kurczaka
- 60 ml. świeżego startego sera Parmigiano-Reggiano
- 180 ml. świeżego startego sera Asiago
- 250 ml. slodkiego mrożonego groszku
- sól i pieprz

W rondlu, rozpuszczamy masło, aż się zacznie pienić. Dodajemy boczek pancetta oraz cebulę i gotujemy ok. 3-5 minut do momentu zeszklenia się cebuli. Wsypujemy ryż. Gotujemy, cały czas mieszając, aż ryż się rozdzieli, przez ok. 1 minutę. Dodajemy piwo Guinness Draught. Mieszając, gotujemy na wolnym ogniu. Pod koniec, nim płyn całkowicie się wchłonie, stopniowo dodajemy ciepłego wywaru, cały czas mieszając. Kontynuujemy przez ok. 15-20 min, aż ryż spęcznieje, ale jeszcze al dente, (nie musisz użyć całego wywaru).

Zdejmujemy z ognia, dodajemy dwa sery i groszek. Mieszamy do roztopienia. Doprawiamy solą i pieprzem. Potrawę rozkładamy na 4 ciepłych miseczkach, posypujemy dodatkowym serem Parmigiano. Podajemy niezwłocznie po przygotowaniu.

http://webtrunki.pl - Head full of liquors