Chambord® Tiramisu

Beers, wines, spirits, champagnes, meads, drinks, your own products - photo of a drink
Category: Cooking / Cakes, cookies and desserts

NOTE: The content is not available in your language. Below is the text in its original language

Składniki na maliny:
• 1 szklanka jeżyn lub malin
• 1 łyżka likieru Chambord®
• 1 łyżka soku pomarańczowego

Składniki na tiramisu:
• 2 szklanki przestudzonego espresso
• 10 łyżek likieru Chambord®
• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 2 opakowania paluszków biszkoptowych
• 240g serka mascarpone
• 250ml bitej śmietany
• 1 tabliczka czekolady (53% kakao)
• 4 łyżki cukru

Przygotowanie:
Jeżyny (lub maliny) zalej łyżką likieru Chambord®, dodaj sok pomarańczowy. Oprósz całość cukrem i odstaw do lodówki na kilka godzin. Od czasu do czasu zamieszaj owoce.
Do miski wlej przestudzoną kawę, likier Chambord oraz ekstrakt waniliowy. Zamieszaj. W naparze kawowym zanurzaj po kolei biszkopty. Wykorzystaj jedno opakowanie i wykładaj je od razu na dno miseczek, w których będziesz podawać deser.
W oddzielnej miseczce zmieszaj serek mascarpone, bitą śmietanę, wiórki czekoladowe i cukier. Zmiksuj składniki na jednolitą masę. Połowę powstałej masy przełóż do miseczek.
Na masie ułóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i ponownie przykryj warstwą masy serowej. Ostatnią warstwą ma być masa z mascarpone. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin. Przechowuj nie dłużej niż 24h. Przed podaniem udekoruj macerowanymi owocami i wiórkami czekolady.

http://webtrunki.pl - Head full of liquors